Teamsupermarrow.org | What’s New?
50643
page-template,page-template-blog-standard-whole-post,page-template-blog-standard-whole-post-php,page,page-id-50643,qode-core-1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,brick child-child-ver-1.0.0,brick-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 
What are we up to?

Đua xe kêu gọi hiến tủy, ba cua-rơ RAAM gốc Việt về đích trước thời hạn

Ba cua-rơ về đích trước thời hạn, từ trái, Đặng Dzũng, Đỗ Lâm, Phạm Tâm. (Hình: Đặng Dzũng cung cấp)

 

MISSOURI (NV) – “Team SuperMarrow,” gồm tám cua-rơ, trong đó có ba người gốc Việt là Bác Sĩ Đỗ Lâm, Linh Mục Phạm Tâm và ông Đặng Dzũng khởi hành từ Oceanside, California hôm 15 Tháng Sáu đã đến đích tại Annapolis, Maryland, lúc 5 giờ chiều Chủ Nhật, 23 Tháng Sáu, trước thời hạn 22 tiếng.
Cuộc đua mang tên “Race Across America” (RAAM).

Nhóm “Team SuperMarrow” lập tức lái xe quay về California. Khi phóng viên Người Việt gọi điện thoại phỏng vấn, họ đang lái qua tiểu bang Missouri.

Ông Đặng Dzũng, thành viên kỳ cựu nhất đội, cho biết: “Chúng tôi về chót. Nhưng mục đích chính của chúng tôi là kêu gọi sự chú ý đến việc hiến tủy giúp chống ung thư máu. Và về việc này, chúng tôi đã rất thành công.”

 

 

Trước khi đến đích, họ đã thành công rồi vì số người ghi danh hiến tủy đã gia tăng thấy rõ.

“Trong vài ngày gần đây, nhiều người đã ghi danh hiến tủy vì đội Team SuperMarrow” dự thi RAAM, bà Carol Gillespie, giám đốc điều hành Asian American Donor Program, cho biết.

Bằng giọng thành khẩn, ông Đặng Dzũng nói: “Nếu cuộc đua này của đội ‘Team SuperMarrow’ mà có thể cứu sống được một mạng người thì đó là thành công rực rỡ cho tất cả anh em chúng tôi.”

Ông chia sẻ mấy vần thơ ông viết về cuộc đua RAAM: “Chuyến đi gói đủ thăng trầm/ Hoan ca mấy độ, lỡ lầm bấy nhiêu/ Bút thơ nghiêng ngả cũng nhiều/ Tám ngày thiếu rượu, hắt hiu cõi lòng.”

Cũng không quan tâm đến thứ hạng, các thành viên khác chỉ thích ôn lại những chuyện căng thẳng suốt cuộc đua.

“Trước khi vào cuộc, cả đội, ai cũng lo là không kịp về đích trong chín ngày. Không ngờ chúng tôi chỉ cần có tám ngày, hai tiếng 19 phút mà thôi,” Bác Sĩ Đỗ Lâm, đội trưởng đội “Team SuperMarrow,” mừng rỡ nói trong niềm vui chiến thắng.

“Theo quy định cuộc thi RAAM, đội tám người của chúng tôi có chín ngày để đạp xe từ Oceanside, California, đến Annapolis, Maryland. Đạp xe ngày đêm, vượt 12 tiểu bang, mỗi ngày ngủ chừng một tiếng rưỡi không phải là chuyện dễ dàng, nhất là cho những người mới đạp lần đầu như tôi,” ông tiếp.

Nhưng rồi tất cả những gian khổ, khó khăn trong thời gian qua, dù có đến mấy đi nữa, giờ đã trở thành những kỷ niệm không quên cho những cua-rơ gốc Việt cố gắng cống hiến con tim, sức khỏe và nghị lực hơn người của mình, đạp xe qua chặng đường 3,070 dặm khó khăn nhất thế giới để kêu gọi mọi người ghi danh hiến tủy giúp chống ung thư máu.

Ôn lại quãng đường vừa chinh phuc được, ông Lâm kể: “Với tôi, thời gian hồi căng thẳng nhất là 61 giờ đầu tiên.”

Ông giải thích: “Nếu không đến Durango, Colorado, trong 61 tiếng thì toàn đội bị loại ngay. Và chúng tôi đến cột mốc đầu tiên này trong 58 tiếng.”

Đội cua-rơ gặp trở ngại thiên nhiên khó khăn tại Monument Valley, Arizona. “Đến đây, chúng tôi bị giông bão rồi mưa đá. Đá lớn và lạnh lắm, nhưng cô Michelle Deisch (một bạn đồng đội) và tôi cương quyết đạp, cỡ nào cũng đạp,” ông kể.

Rồi cả đội bị phạt trừ đi một giờ vì phạm lỗi “caravan” (đạp xe nối đuôi nhau quá sát, gây cản trở lưu thông).

Ông cười: “Ấy là chưa kể lúc đầu và cuối, đội chỉ có bảy người thôi vì hai người bị bệnh, không đạp được.”

Bằng chứng nhận về đích cuộc đua RAAM của ba cua-rơ. (Hình: Đặng Dzũng cung cấp)

Ngẫm nghĩ về thành công vừa qua, pha lẫn niềm tự hào, ông Lâm băn khoăn: “Anh có tin vào phép lạ không? Tôi nghĩ có một ‘ai đó’ ở trên cao đã chăm lo cho chúng tôi.”

Sự việc là thế này, hôm ấy, bảo trì xe đạp xong, ông Lâm mới sực nhớ ra là cái đèn pin để đi đêm, ông để quên ở cái “bumper” sau xe buýt, bên trên bảng số.

Ông nói với vẻ chưa tin: “Xe buýt đã chạy hơn 50 dặm từ lúc tôi để đèn ở đó. Vậy mà khi tôi chạy ra tìm thì nó vẫn còn đó.”

Ông nhấn mạnh: “Nên nhớ là đường gập ghềnh lắm, đúng ra cái đèn phải rớt từ lâu rồi.”

Không có đèn pin đi đêm, có thể kết quả của đội cua-rơ đã thay đổi hoàn toàn.

Đang lái xe, ông Đặng Dzũng góp chuyện: “Anh Lâm theo Công Giáo thì nghĩ đây là phép lạ. Người theo Phật Giáo thì nói, ‘Có ông bà phù hộ.’ Mà cả cuộc đua này, phải có sự độ trì của ‘ai đó,’ chứ không phải dễ gì mà về được đến đích trước thời hạn như đội chúng tôi. Không thể nói tất cả là nhờ sức mình.”

Cả ba cua-rơ gốc Việt tham dự RAAM đều có liên quan mật thiết với bệnh nhân ung thư máu.

Bác Sĩ Đỗ Lâm có con trai đầu lòng, mới 18 tháng bị ung thư máu. Như một phép lạ, con ông được cứu sống nhờ nhận được tủy tương thích từ một người Nhật.

Linh Mục Tâm Phạm cho biết ông có mặt trong cuộc đua này để cổ súy việc kêu gọi người gốc Á đi hiến tủy vì ông có hai linh mục là bạn thân thiết ở Houston, Texas, hiện bị ung thư máu và đang chờ người hiến tủy.

Ông Đặng Dzũng có cha qua đời vì chứng ung thư máu.

Ghi danh hiến tủy là một chuyện, nhưng để được gọi hiến tủy thật sự là chuyện khác xa. “Tôi ghi danh cả 29 năm nay mà vẫn chưa ai gọi cả,” Bác Sĩ Lâm cho hay.

Xong cuộc đua RAAM, ba cua-rơ gốc Việt này trở về đời sống thường nhật.

Ông Đặng Dzũng, đang nghỉ hưu, về San Jose, California, tiếp tục rèn luyện thân thể để tham dự những cuộc đua có ý nghĩa khác trong tương lai.

“Tôi hy vọng sẽ chiêu mộ đủ tám cua-rơ gốc Việt để đua trong năm 2020. Tôi luôn luôn muốn gây quỹ mua xe đạp cho trẻ em nghèo ở làng quê Việt Nam,” ông chia sẻ.

Bác Sĩ Đỗ Lâm tiếp tục gặp bệnh nhân ở Oceanside, California.

Linh Mục Phạm Tâm quay về Houston, Texas, lo việc đạo ở nhà thờ và cũng khám bệnh cho bệnh nhân vì ông còn là một bác sĩ.

Từ Ấn Độ sang, anh Arham Shaikh, ở tuổi 25, là người trẻ nhất trong cuộc đua RAAM từ trước đến giờ.

Đồng thời, anh cũng là cua-rơ Ấn Độ trẻ nhất tham dự cuộc đua RAAM này.

Anh Shaikh nói: “Rời điểm khởi hành, tôi đạp xe cùng đồng đội; nhưng khi đến đích, tôi đạp cùng một gia đình mới.”

Thống kê từ Asian American Donor Program cho thấy, trong lúc người da trắng có tới 77% cơ hội tìm được người có tủy tương thích, người gốc Á Châu chỉ có 41% thôi.

Chính vì muốn tỉ số này cao hơn, đội “Team SuperMarrow” kêu gọi mọi người cùng ghi danh hiến tủy để cứu sống những người bị ung thư máu, một nghĩa cử vô cùng cao quý.

Để ghi danh hiến tủy, vào TeamSuperMarrow.org. (Đằng-Giao)

——
Liên lạc tác giả: ngo.giao@nguoi-viet.com

Read More

亞裔單車手發起接力賽呼籲亞裔登記骨髓捐贈(視頻)

【KTSF 郭柟報導】

為了呼籲更多亞裔民眾登記成為骨髓捐贈者,提高對白血病的關注,一班單車手組團挑戰橫跨全國3,000幾英里的單車接力賽。

這3人就是代表Team SuperMarrow的亞裔選手,下星期六他們將聯同另外5名隊友、支援人員及攝製隊,展開橫跨美國的單車賽,從南加州Oceanside出發,騎單車到終點站馬里蘭州Annapolis市。

全程約3,000幾英里,穿越12個州份,跨越海拔17萬英尺的高山。

這場單車賽被指是全世界最艱難的比賽之一,8名選手將會24小時日夜無間斷接力騎單車,每人每天大約要騎8小時,為期9天。

今年53歲的越南裔隊長Lam Do表示,組隊參加這場賽事的原因是,想呼籲更多亞裔民眾登記成為骨髓捐贈者,提高對白血病的關注。

他的兒子在一歲幾時曾經患上白血病,需要合適的骨髓移植,等了大約半年後,終於從450萬名登記的捐贈者中找出一名匹配者,捐贈者是西雅圖一名日裔男警員。

進行移植後,兒子得以繼續生存成長,美亞骨髓捐贈會形容,配對機率極之罕有。

Lam Do說:”我的兒子多次差點無命,這時我知道亞裔、拉美裔、非洲裔以及印度裔等,登記成為捐贈者人數不夠,而我的兒子仍生還,只因找到一名合適者。”

59歲越華裔的鄧勇(Dzung Dang),他爸爸患上血癌逝世。

鄧勇說:”當我聽Do提及美亞骨髓捐贈會需要更多亞裔登記捐贈者、這項長途單車賽以及這個任務,我馬上說加入。”

Lam Do為今次比賽,更加透過網上,誠邀來自印度的3項鐵人年青選手、有17年單車比賽經驗的Arham Shaikh參賽。

Shaikh說:”他們的理念和對全世界的影響力,令我樂意加入參賽。”

美亞骨髓捐贈會表示,目前亞太裔患者找到吻合骨髓捐贈者的機率只有41%,想登記成為骨髓捐贈者,只需要發短訊至61474,內文打入RAAM查詢,就會收到登記的連結。

另外,想追蹤Team SuperMarrow單車隊比賽實況的民眾,都可以登入他們的網站:http://www.teamsupermarrow.org查詢。

Read More

Randy Yamanaka Donor Hero

Seattle Police Department’s Randy Yamanaka with Luke Do in 2006. Yamanaka saved Do’s life through a bone marrow donation. (Photo provided by Seattle Police Department)

Read More

Matthew (Matt) Mark Lux, M.D. (Superhero Deadpool)

About Me:

I grew up on a small cattle ranch in Iowa, and I find that as a result, I have a much different perspective on life than most people I meet. Several of my family members developed cancer when I was a child, and these family experiences, when combined with my love of books and knowledge, funneled my interests into science and cancer treatment. I became interested in gene therapy as a treatment for cancer and entered college as a genetics major. I worked in several laboratories looking for treatments for prostate cancer. Eventually, I decided to go to medical school. There I fell in love with urology. I continued to do urology cancer research until taking my full-time position here at Kaiser Permanente, where I feel I can help people the most.

 

About My Practice 

My chief interests as a urologist are stone disease (such as kidney stones) and minimally invasive urologic oncology, which includes kidney, prostate, and bladder cancer. I completed an endourology fellowship in Rochester, New York, that focused on stone disease and on laparoscopic and robotic surgery.

How I Thrive

 My daily run reminds me that life is good! I always feel better, more refreshed, and less tired if I get to run every day. I also love to cycle and catch a game of ultimate Frisbee here and there.” 

Read More

Lam Do, M.D. (Superhero Captain A’marrow’ca)

About Me:

I was born in Vietnam and I am fluent in Vietnamese. Along with my family, I came to the United States at the age of nine. My hometown is Oklahoma City. My undergraduate work in zoology was at the University of Oklahoma (Go Sooners!). I went to medical school in the Bronx, New York, at Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University. My residency in internal medicine was in San Jose, California at Santa Clara Valley Medical Center, a teaching hospital of Stanford University. I was in private practice for 17 years in San Jose before joining Kaiser Permanente in Southern California.

Ever since I was a child, I knew I wanted to be a physician. I wanted to help people when I grew up. All of my training, experience, and knowledge did not prepare me for the time when my 18-month old son developed leukemia. We have had many miracles in this journey and our son is alive and thriving today after a bone marrow transplant from an unrelated donor, four days before his second birthday. I am humbled by our experience.

About My Practice

I am an internal medicine physician who specializes in the care of the adult members. As a physician, I believe that taking care of your health is a team effort. It’s a collaboration between the member, the physician, and the health care team. I feel honored to have the opportunity to help take care of my patients/members and to help them stay healthy.

How I Thrive

I thrive by eating healthy, exercising regularly, and “living in the moment.” I have more hobbies than time; I love to play basketball and have a passion for bicycling, gardening, and growing orchids. I treasure spending family time with my wife and two kids and watching them grow.”

Seattle Police Department’s Randy Yamanaka with Luke Do in 2006. Yamanaka saved Do’s life through a bone marrow donation.
(Photo provided by Seattle Police Department)

Read More

Binge Networks Joins Forces with Team SuperMarrow in the Fight Against Leukemia

Superheroes Cycling Across America to Increase Number of Multi-Ethnic Donors to Save Lives of Blood Cancer Patients and Others Fighting Life-Threatening Diseases

San Diego, CA, February 13, 2019 –(PR.com)– Team SuperMarrow®, a cycling team of highly-accomplished doctors, their patients, family members and friends, will be broadcasting a live television series during its Race Across America (RAAM) this year. Leading up to the race, viewers will have access to exclusive content including team members’ day-to-day activities including how they train, what they eat and how they stay healthy and get in top shape as they prepare for this grueling 24/7 nine-day event.

 

With Smart Television being one of the hottest forms of media available these days, this innovative cycling team is using its BINGE TV Channel as a unique fundraising tool that will allow viewers to come along for the ride.Donors who pay a $99.99 donation or higher will get access to a private television channel viewable at: https://www.bingenetworks.tv/channel/12782. Once the donation is made, subscribers will receive access to their private TV Channel viewable on top networks like: APPLE TV, ROKU and bingenetworks.tv as well as other networks all over the world.

The goal with this portion of the fundraising campaign is to generate over $100,000 with 1,000 donors following along through the race on their television channel. The awareness raised as a result of this new partnership will be invaluable.

 

“Donors want to be active vs. passive in today’s market, so we saw a very unique way to engage the donors and to allow them to participate in the Race Across America. The story behind Team SuperMarrow struck our team here at BINGE Networks and we knew we had the perfect vehicle to help,” says BINGE Networks founder/CEO Bonnie Bruderer. “Think Reality TV, but as you watch a team of physicians, a leukemia survivor, his brother, father and other endurance cyclists compete in a cycling race across the nation, viewers will realize that it is far more than that. We are hoping to be able to create a hugely successful cancer awareness and fundraising campaign while also providing valuable content to the viewers.”

 

The Race Across America (RAAM ) is recognized world-wide as “The World’s Toughest Bicycle Race,” featuring cyclists from the United States and multiple other countries. RAAM begins on June 15, 2019. The majority of Team SuperMarrow riders and crew members have been touched in some way by leukemia. The net funds raised by the team will go directly to benefit the nonprofit Asian American Donor Program organization (http://www.aadp.org) to advance the collective mission to educate and mobilize the public to diversify the national bone marrow/stem cell donor registry.

 

“Since a bone marrow/stem cell match is based upon a person’s ethnic heritage, the chance of finding a donor is often seen as equal to the chance of winning the lottery,” says Team SuperMarrow® Captain Lam Do, M.D. (“Captain A’marrow’ca®”). “We need to have more ethnic minorities in our national Be the Match® registry. Everyone in need of a stem cell donor deserves a match. Every child in need of a stem cell donor deserves a chance to grow up.”

 

To register to be a stem cell/bone marrow donor, please visit join.bethematch.org/RAAM.

BINGE will be making a corporate donation of 10% of all donations raised to help this incredible cause benefiting the Alameda, California based Asian American Donor Program. All net proceeds will go directly to the American Donor Program to help support stem cell/bone marrow donor education and registration programs.

Read More